Att hålla mobilen säker kan betyda mer än en sak. Många kanske omedelbart tänker på hur man skyddar mobilen från fysisk skada. Men mobilsäkerhet handlar även om den information vi har på mobilen och åtgärder kring stölder. Här ger vi några tips hur du kan skydda mobilen i alla dessa avseenden.

Skada

De flesta har vid ett eller flera tillfällen haft en mobil som råkat ut för en skada av något slag. Fallskador är bland de mest vanliga och medan du aldrig kan få garantier på att inte tappa mobilen igen, kan du åtminstone ge mobilen ett kraftigare ytskikt för att ge den en bättre chans att klara sig helskinnad från ett fall till golvet eller marken. Passa även på att skaffa ett ordentligt skärmskydd för att undvika repor eller värre skador på skärmen.

Intrång

Många har oss har en mängd känslig data på våra mobiler som vi inte vill ska falla i händerna hos okända.  Det mest grundläggande är så klart att använda ett lås av något slag för att öppna mobilen, vare sig du använder ett grafiskt lås, sifferkombination eller fingeravtrycket. Vidare bör du aldrig installera appar som inte kommer från officiella butiker som Play Store eller App Store. Anslut heller aldrig till öppna wifi-nätverk och om du får ett meddelande från ett nummer du inte känner igen bör du aldrig klicka på länkar i det. Och sist men inte minst: har du information du inte vill ska riskera gå förlorad på mobilen bör du se till att alltid ha backup på dessa filer.

Stöld

Bara under 2018 anmäldes 60 000 mobiltelefoner som stulna. Det första man kan säga för att undvika detta är så enkelt som att alltid ha koll på mobilen och inte lägga den öppet på allmänna platser eller ha den stickandes upp ur bakfickan. Ett lösenord är också viktigt att ha vid eventuell stöld så inte vem som helst kan komma in i den. Se också till att ha en spårningstjänst aktiverad för att kunna se var den är. Detta är självfallet även bra för om man själv bara råkar tappa den. Slutligen är det bäst att du vet din mobils IMEI-nummer. Det står antingen på kartongen eller kan hittas under mobilinställningarna. Detta nummer bör sedan uppges i polisanmälan om mobilen skulle bli stulen. Men kan även användas för att spärra ett abonnemang och simkort.

Ramona Fredriksson